Velos voersystemen

AHC Cawi: Degelijk, Duurzaam en Doelmatig

Velos huisvesting- en voersystemen

Efficiëntie is tegenwoordig een belangrijk begrip. Vandaar dat automatische voersystemen niet mogen ontbreken. Nedap ontwikkelde het ‘Velos ESF’, oftewel een individueel voersysteem voor zeugen in groepshuisvesting. De individuele herkenning van de dieren d.m.v. een oor-transponder zorgt ervoor dat elke zeug de juiste portie voer krijgt maar ook wordt herkend en eventueel wordt “gesepareerd” voor behandeling en/of verplaatsing. Een positieve bijkomstigheid van het systeem is dat voerverspilling wordt geminimaliseerd. U kunt elke zeug namelijk naar haar eigen behoefte voeren. ‘Restvoer jagers’ krijgen hierdoor geen kans, waardoor er direct meer rust in de groep ontstaat.

Thumbnail Nedap Voersystemen AHC Cawi Stalinrichting Varkens

Ontworpen voor succes

In ons achterhoofd zijn we altijd bezig met de lange termijn, wat ook terug te zien is in de lay-out van de stal. De systemen zijn zo ontwikkeld en ontworpen dat de ruimtes optimaal gebruikt kunnen worden. Elk bedrijf, zowel nieuw als oud, is geschikt voor het systeem, doordat wij het ‘design’ in eigen hand hebben.  De verschillende ruimtes zijn ontworpen voor comfort en prestaties van de zeugen. Ideaal voor grote, dynamische groepen, maar ook bij “stabiele groepen” biedt het systeem vele voordelen. Door de looplijnen van zeugen naar de voederbakken te beheersen, wordt de agressie verminderd. Nieuwkomers in de groep krijgen hierdoor de mogelijkheid om zich gemakkelijk aan te passen.

Dankzij de Nedap applicaties kunt u live volgen of alle dieren al in de voerstations zijn geweest en hoeveel ieder dier heeft gegeten. Door de Nedap voerstations te koppelen met een weegsysteem kunt u vervolgens ook het gewicht van de dieren volgen waardoor u kunt bepalen of de gewichtstoename zoals gewenst is. Ook kunt u hierdoor snel afwijkingen identificeren en weet u welke dieren u moet opsporen of separeren.

Kraamstalvloeren

Voor de kraamstalvoedering heeft Nedap een automatisch voersysteem ontwikkeld waardoor de zeugen individueel zijn te voeren. De individuele dieren kunnen door verschillende voercurves gevoerd worden waardoor de voercurve zich aanpast aan de groei van de zeug. Ook de voerhoeveelheden kunnen worden aangepast waardoor u de zeug in een goede conditie houdt en hierdoor is het geboorte- en speengewicht van de biggen beduidend hoger. En wanneer deze groei in het begin al goed is, zal dit alleen maar betere resultaten in het vervolgtraject opleveren. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat als een zeug de kraamstal weer in een goede conditie verlaat, de eicel-deling vervolgens veel beter zal zijn waardoor er bij de volgende worp een groter productiegetal van het aantal biggen gehaald wordt.

Dier weging

Om het rendement op uw investering te maximaliseren, is wegen van belang. Dit kan door een goed systeem worden gerealiseerd. Door dit systeem wordt het gewicht van de zeug wordt automatisch gewogen en geregistreerd. Dit ondersteunt de zeugenproductie d.m.v. nauwkeurig beheer van de conditie.

Een voordeel is dat verspilling van voer en over-/ondervoeding vrijwel niet voor zal komen. Tevens kan er tijdig worden gestuurd op optimale zeugenprestaties en uniforme tomen biggen die een optimaal geboortegewicht hebben, doordat iedere zeug naar behoefte wordt gevoerd. De opbouw van de conditie kunt u tijdens de gehele dracht bijhouden en sturen.

Wist u dat u 65 euro per zeug per jaar kan besparen, door te voeren op basis van precieze gewichten in plaats van schattingen qua lichaamsconditie. Iedere zeug kent namelijk een optimale gewichtsontwikkeling. Wanneer uw zeugen in optimale conditie zijn, zijn ze beter voorbereid op het werpen en een soepele overgang naar een productieve zoogperiode. Door nauwkeurig te zijn met voeding, minimaliseert u slechte zeugenprestaties, uitval en voerfouten. Het wegen van uw dieren is een perfecte manier om uw dieren te monitoren en op tijd bij te sturen.

Over AHC Cawi

AHC Cawi Staltechniek in Hengelo is gespecialiseerd in stalinrichting voor varkens. Met meer dan 50 jaar aan ervaring beschikken we over een ruime kennis, waardoor we u vakkundige service kunnen bieden. Naast stalinrichting en automatische voersystemen richten we ons op constructiewerk, toelevering, plaatbewerking en buigwerk.